Šta obići – Novi Sad

Centar grada

Centar Novog Sad trenutni izgled uglavnom dobija tokom 18. veka, u vreme kada postaje slobodan kraljevski grad. Trg slobode okružuju zdanja iz 19. veka različitih podignuta u različitim stilovima gradnje. Na trgu se nalazi spomenik Svetozaru Miletiću, najznačajnijoj ličnosti iz istorije grada. Gradska kuća, zgrada nekadašnjeg hotela „Majer”, palata „Gvozdeni čovek”, hotel „Vojvodina”, neogotska katolička crkva Imena Marjinog u čijem zaleđu se nalazi Katolička porta, mali trg, ušuškano stecište novosađana, su samo neke od znamenitosti koji treba obići
Od Trga vodi Zmaj Jovina ulica puna građanskog duha, prelepe arhitekture. Odatle se ulazi u Dunavsku ulicu, najstariju i najlepšu ulicu sa nizom jednostavnih, elegantnih kuća, punu šarma i prodavnica sa robom najrazličitijih namena. Posebno se izdvaja i ulica Laze Telečkog, ulica dobrog provoda, pozitivne energije, gde je zabava zagarantovana.

Dunavski park

Dunavski park je uređen krajem 19. veka i oduvek je bio omiljeno mesto za šetnju, druženje, igru i uživanje novosađana. Prepun je vrednih i retkih vrsta drveća, sa jezercetom u kome ponosno pozira par labudova, Isa i Bisa. U parku se nalaze spomenici i biste znamenitih ličnosti, a preko puta Muzej Vojvodine u elegantnoj zgradi nekadašnje sudske palate. Sa druge strane parka nalazi se Pozorište mladih.

Štrand sa kejom

Ponos Novog Sada je kej uz Dunav, dužine oko pet kilometara Šetnjom uređenim kejom stiže se do najlepše plaže na Dunavu, novosadskog Štranda. Pored plaže, Štrand obiluje sportskim terenim, kulturnim manifestacijama i sa preko 700 kabina koje nose imena po cveću.
Univerzitet
Kampus univerziteta u Novom Sadu je drugi po veličini u Srbiji. Smešten je na levoj obali Dunava. Pored sedam fakulteta, tu se nalazi i zgrada Rektorata, dva studentska doma, dom za asistente, menza, studentski dom zdravlja i centar za fizičku kulturu.

Petrovaradinska tvrđava sa podzemnim galerijama i podgrađem

Petrovaradinska tvrđava je zaštitni znak Novog Sada. Zovu je i Gibraltar na Dunavu, mnogo puta pod opsadom, nikada osvojena Nalazi se na steni iznad Dunava, spada u sam vrh evropske barokne vojne arhitekture. Tvrđavu čine Gornji grad, Srednji grad, Donji grad ili podgrađe i Vodeni grad u čijim šančevima se nekada nalazila voda. Simbol tvrđave je kako ga zovu, pijani sat, postavljen na vidikovcu kako bi putnici koji su plovili Dunavom još izdaleka videli koliko je sati. Najveća atrakcija tvrđave su podzemne vojne galerije, dugačke oko 16 km. Tu je smešten i Muzej grada Novog Sada u kom posetioci mogu da se upoznaju sa burnom istorijom Tvrđave i građanskim stilom života Novosađana između 18. i 20. veka. Posebno zanimljivo je Podgrađe puno dekorativnih fasada, glomaznih krovova i uskih uličica.

Čenejski salaši

Oazu od gradske užurbanosti i brze hrane, mesta u koja ćete se zaljubiti su brojni salaši u okolini Novog Sada. Prelepa priroda i autentičan ambijent donosi duh starih vremena, čuvenu vojvođansku hranu i zvuke tamburaša. Na raspolaganju su jahanje, pecanje, branje voća, pravljenje zimnice, pečenje rakije, vožnja fijakerom i druge.

Sremski Karlovci

Ušuškan u podnožju planine Fruške Gore, na obali Dunava, nalazi se ovaj gradić. Svaki kutak obiluje duhom istorije, kulture i duhovnosti. U Sremskim Karlovcima su osnovane prva srpska gimnazija i prva srpska bogoslovija. U ovom mestu odigrali su se značajni događaji iz istorije srpskog naroda, ali i istorije Evrope. Kapela mira je mesto gde je 1699. godine sklopljen mir između Svete alijanse (Austrije, Poljske i Venecije) i Turske, a 1848. godine proglašena Srpska Vojvodina. U Sremskim Karlovcima se održavaju brojne kulturne manifestacije, a među najpoznatijim je karlovačka berba grožđa i mnogobrojne vinarije koje svoja kvalitetna vina plasiraju širom Evrope.

Nacionalni park „Fruška Gora“

Planina Fruška gora je ostrvska planina koja ponosno stoji usled Panonske nizije, poznata po 700 vrsta lekovitih biljaka. Planina nema visoke i strme padine, nego mnoštvo šumovitih staza za šetnju, osunčane proplanke, čist vazduh i omiljeno je izletište novosađana. Posebnu čar joj daje 16 pravoslavnih manastira koji se odlikuju specifičnom arhitekturom, fresko slikarstvom i bogatim riznicama. Neki od manastira su: Velika Remeta, Krušedol, Grgeteg, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Ravanica, Jazak, Mala Remeta, Rakovac, Beočin.