Šta obići – Zlatibor

Zlatibor je jedna od najlepših planina u Srbiji koja nudi prelepe pejzaže, šetnje, čist vazduh, kulturne sadržaje, tradiciju, gurmanske specijalitete. Prirodne lepote predela Zlatibora mame turiste koji kada jednom dođu uvek požele da dođu ponovo.

Na Zlatiboru postoje i mnoge turističke atrakcije koje obavezno treba posetiti.

Čigota i Tornik

Za ljubitelje planinarenja nezaobilazno je pešačenje do Vrhovi Zlatibora svakodnevno oduševljavaju ljubitelje planinarenja. Najpoznatiji su Vrh Čigota do koga vodi mnogo staza za pešačenje i Vrh Tornik, najviši vrh, sa visinom 1496 metara koji se tokom zimskih meseci pretvara u skijalište.

Staro selo – Sirogojno

Muzej na otvorenom Staro selo u selu Sirogojno prostire se na 4,5 hektara i jedini je muzej na otvorenom u Srbiji. Sastoji se od 48 očuvanih brvnara koje dočaravaju svakodnevni život seljana XIX veka. One koje su bile namenjene za život ljudi sadrže nameštaj, odeću, pokućstvo i verno dočaravaju život toga vremena.

Neke brvnare služile su za uzgoj stoke i skladištenje namirnica. Neke se danas koriste kao konaci, suvenirnice, prodavnice i krčme.

U Sirogojnu obavezno treba obići Muzej pletilja čiji radovi su poznati i cenjeni širom sveta.

Drvengrad na brdu Mećavnik

Jedno od najposećenijih mesta na Zlatiboru je sasvim sigurno Drvengrad u Mokroj Gori je jedno od najposećenijih mesta na Zlatiboru. Etno-selo se nalazi između planina Zlatibor i Tara. Izgrađeno je po zamisli filmskog reditelja Emir Kusturice, spolja kućice deluju bajkovito, a unutra su moderno opremljene. U januaru mesecu tu se održava festival filma „Kustendorf“ koji posećuju svetske filmske zvezde.

Šarganska osmica

Između planina Zlatibor i Šargan smeštena je širom sveta poznata „Šarganska osmica“.Obožavatelji starih železnica iz svih krajeva dolaze da se provozaju i dožive jedinstveno  iskustvo. Pruga potiče iz perioda posle Prvog svetskog rata., ima dvadesetak tunela i pet mostova.

Stopića pećina

Stopića pećina je jedna je od najvećih pećina u Srbiji. Ulaz u pećinu je prilično velik, visok je 18 metara, a njena dužina je oko dva kilometara. Kroz pećinu protiče Trnavski potok. Nekoliko dvorana čine ovu pećinu. Prva je svetla dvorana, a iza nje sledi tamna dvorana sa visinom od 25 metara. Nabori u rečnom koritu, bigrene kade, ostavljaju najveći utisak na turiste.

Jezera

Ribničko jezero je najveće zlatiborsko jezero, koje se nalazi u blizini naselja Zlatibor. Dugačko je oko 2 kilometara, oko njega je mnoštvo staza za šetnje i vožnju biciklom, a bitno je da je na ovom jezeru kupanje zabranjeno.

Drugo jezero je jezero na reci Obudojevici i nalazi se u samom centru planine. Na ovom jezeru kupanje je dozvoljeno i ono važi za glavno kupalište sa kompletno uređenom plažom, slačionicama, tuš kabinama, pedalinama i čamcima za vožnju i uživanje.

Gostiljski vodopad

Na 20 km od turističkog centra nalazi se selo Gostilje, sa prelepim vodopadom na Gostiljskom potoku ili Vrelu. Voda se obrušava sa visine od 20 metara i pruža posetiocima nezaboravan doživljaj.

Manastiri i crkve

Na Zlatiboru postoji nekoliko manastira i veliki broj crkava koje svakako vredi obići.

Manastir Uvac iz XV veka posvećen je rođenju Presvete Bogorodice dva puta je rušen i dva puta obnavljan. Rekonstruisan je 1994. godine. Pored njega, tu je i Manastir Dubrava, posvećen proroku Iliji.

Od crkava preporučujemo crkvu brvnaru u Dobroselici, crkvu Preobraženja Gospodnjeg, crkvu Sabora Arhanđela Gavrila, crkvu svetih apostola Petra i Pavla i mnoge druge.